Pět medailí judistů Stonavy

Další  medaile se podařilo vybojovat judistům SK Stonava na VC Karviné v žákovských kategoriích,který pořádal MSK Karviná.

Na turnaji se sjela velmi slušná konkurence 120 závodníků s 15 oddílů Moravskoslezského kraje v kategoriích benjamínků,mladších a starších žáku a žákyň.Byla k vidění celá řada nádherných duelů.

První Stonavskou medaili vybojoval nejmladší člen oddílu šestiletý Honzík Walica,který po velmi bojovném výkonu obsadil v kategorii benjamínků do 18kg třetí místo.

Stejnou medaili vybojoval i jeho bratr Jakub Walica v kategorii benjamínků do 37kg.Jakub se po dlouhém zranění nohy dlouho hledal a těžko se po půlročním výpadku hledal,ale Kuba je obrovský srdcař a hodně na sobě pracuje a je turnaj od turnaje lepší a o tom přesvědčil i na tomto turnaji a troufám si říct,že pokud bude nejen v přípravě,ale i na turnajích postupovat stejně zodpovědně jako doposud,hodně o něm ještě uslyšíme.

Třetí bronz  Stonavským vybojoval Albert Wrobel v kategorii benjamínků do 30kg.Albert je bojovník,ale stále hledá svůj potenciál,na turnajích ze sebe vydá vše,ale v přípravě by měl hodně přidat a zesílit,snaha se mu rozhodně nedá upřít a bronz vybojoval zcela zaslouženě.

Hodně těžké to měli ve velmi slušné konkurenci mladší žáci.David Kasparek do 55kg jen jednou odešel poražen a po víc než dost solidním výkonu vybojoval stříbro.David má výkony jak na houpačce,někdy je radost jeho utkání sledovat,jindy zase totálně vyhoří.Jako trenéři nemůžeme být vždy spokojeni,nicméně si musíme uvědomit,že jsou to děti,které se judo teprve učí a proto jsme spokojeni za všechny jejich výkonnostní vzestupy.

Ozdobou turnaje byla určitě váha 34kg mladších žáků,která byla plná zvratů,nervů a překvapení.Bojovalo se v tabulce formou půl systému,kdy ze dvou skupin postupují první dva,kteří se pat utkají v semifinále a vítězové ve finále.

Stonavský Filip Dadej v prvním utkání,kdy vedl na juko nešťastně zaváhal a Szkvarovi z Baníku Karviná uletěl na techniku Uči-mata a prohrál na Ippon.Nutno říct,že Karvinský závodník tuto techniku provedl nádherně a v pravý čas a nám nezbylo nic než soupeři uznale pogratulovat.Filip Dadej pokud chtěl do semifinále postoupit  z druhého místa,nesměl už zaváhat ani v jednom utkání.To se podařilo.Dadej své semifinálové utkání s vyhrál a čekal,kdo bude jeho finálovým soupeřem.Ale už bylo celkem jasné,že druhým finalistou bude Karvinský Szkvara.Čekali jsme sportovní,ale velmi náročný duel o zlato.Naštěstí pro Dadeje si tentokrát slabou chvilku v nepravý čas vybral Szkvara a po prvním útoku ho Dadej nachytal na hruškách a kontra chvatem osoto-osoto-gari,hodil ippon a tak vrátil Szkvarovi porážku ze skupiny a vybojoval zlatou medaili.

 

Stonavští judisté přeborníky kraje.

Další úspěch judistů SK Stonava na přeborech Moravskoslezského kraje.

Jana Waloszkowá ve váze do 40kg a Filip Dadej ve váze do 34kg v kategorii mladších žáků si v Ostravě po vynikajících výkonech vybojovali přímý postup na Mistrovství České republiky,které se koná v listopadu v Chomutově.

Jana Waloszková i Filip Dadej ani v jednom utkání nezaváhali,všechny své utkání vyhráli a po úžasných výkonech vybojovali titul přeborníka kraje.Trochu zklamáním byl David Kasparek (4.místo),který neměl svůj den a jeho výkon byl jedním velkým trápením,jako by se bál bojovat o postup na MČR.To se ale stává a snad příští rok,se nám do bojů o titul přeborníků kraje a možnost bojovat o medaile na MČR podaří probojovat s více judisty.

Ještě nás čeká spousta práce a celá řada turnajů,tak jako trenéři neusínáme na vavřínech.Máme velkou podporu obce a judo se ve Stonavě uchytilo a jsme moc rádi,že se můžeme prezentovat a reprezentovat obec dobrými výsledky.5.9.2009 Stonavské judo oslavilo druhé výročí založení oddílu.Za tu dobu trvání oddílu se můžeme pyšnit celou řadou medailí a skvělých výsledků.Kdy je zatím nejvýraznějším třetí místo Daniela Žibrity na loňském MČR v Plzni,v kategorii starších žáků do 66kg.Snad se nám v letošním roce podaří medaili z MČR do naší kolekce přidat.

 

Další medaile judistů SK Stonava.

Na Slezský pohár do Opavy se sjelo 244 závodníků Čech,Moravy i Polska v žákovských kategoriích,aby se utkaly o medaile.

Na tomto turnaji nechyběli ani judisté SK Stonava,kteří dokázali vybojovat jednu zlatou,tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

O první oddílovou medaili a hned zlatou se postaral ve váze do 20kg v nejmladší kategorii Jan Stařičný.

Honza měl v turnajovém losu tabulku každý s každým a soupeře velice vyrovnané,takže trenéři by jakékoliv medailové umístění brali jako úspěch.Honza ale podal víc než skvělý výkon a svou dravostí a zodpovědným výkonem všechny čtyři soupeře dokázal porazit před časovým limitem na ippon.Honza je velký talent a svým přístupem,zodpovědností a snahou se zdokonalovat velkým příslibem pro Stonavské judo.

Ve stejné kategorii bojoval i Jan Walica a i když na medaili nedosáhl,svou bojovností a snahou tento nejmladší závodník na tomto turnaji udělal víc než dobrý dojem.

Další,tentokrát stříbrnou medaili vybojoval Adrián Böhm.Adrián vstupoval do soutěže systémem pavouka a ve váze do 32kg v kategorii benjamínků měl 19 soupeřů.Adrián postupoval bez porážky až do finále,v semifinále dokonce za nepříznivého stavu,kdy prohrával na wazari,dokázal semifinálový duel zvrátit ve svůj prospěch a zcela zaslouženě postoupil do boje o zlato.Finálové utkání bylo velmi vyrovnané a i když  Adrian musel svému soupeři pogratulovat k vítězství,mohl z tatami odejít se vztyčenou hlavou.Adrian začal poslouchat rady trenérů a začal bojovat i hlavou,nejen svaly a skvělé výsledky na sebe dlouho nenechaly čekat.

Třetí Stonavskou medaili bronzovou,vybojoval ve váze do 50kg v kategorii benjamínků Daniel Miarka.Dan se velmi snažil a bojoval velmi dobře,musím ho pochválit,ale myslím si, že kdyby Dan na sobě víc pracoval, je schopen dosahovat ještě lepších výsledků.

I v kategorii mladších žáků jsme dokázali vybojovat medaile.Ve váze do 50kg bojoval o zlato i David Kasparek,trocha smůly mu však dovolila dosáhnout „jen“ na stříbro.David bojoval na plno,ale i v jeho výkonech vidím značné rezervy,zejména v technické vyspělosti,kde může rozšířit používané techniky.

Po několikaměsíční pauze se nám zapojil do bojů i Michal Bugla a ve váze do 60kg dokázal vybojovat také stříbro.Na to,že Michal tak dlouho nezávodil, odvedl dost slušný výkon a věřím,že když v tréninku nepovolí, bude pro oddíl velmi cenným závodníkem.

Jednotlivé kategorie byly velmi nabité a jednotlivé pavouky měly ve svých vahách okolo dvaceti závodníků, takže ani ostatní Stonavští závodníci nepodali špatné výkony, když se umístili na pátých a sedmých místech.Například velmi dobrý výkon podal Jakub Adamčík,který svůj boj o třetí místo prohrál.Ale ani Rudolf Stařičný,Alexandr Bílek,Albert Wrobel či Jakub Walica nepodali špatný výkon.

Černého Petra si vytáhl Tomasz Hanzel,který musel po pěkném výkonu pro zranění kolene z turnaje odstoupit.Největším smolařem byl tentokrát Filip Dadej,který v prvním kole narazil na pozdějšího vítěze,závodníka Polska, který Filipovi nedal šanci a v dalším utkání Filip v přemíře snahy dostat se v opravách aspoň do bojů o bronz udělal pár fatálních chyb a byl vyřazen.Ale i to k judu patří,přechod z mladší do starší kategorie má svá úskalí.A pro trenéry přináší další indicie, na co se při trénincích zaměřit,aby jejich svěřenci dosahali těch nejlepších výsledků.

 

Evropská medaile pro Stonavské judo.


Velký spěch pro Stonavské judo dosáhla na Mistrovství Evropy veteránů  v Praze, trenérka oddílu Marcela Žibritová v kategorii F-2, do 52kg. Po velmi náročné přípravě se trenérka Žibritová vydala do Prahy, pokusit se vybojovat pro náš oddíl drahocenný kov. Veteránské judo nabývá v Evropě obrovskou prestiž a na tato klání se sjíždí celá řada bývalých reprezentantů a špičkových judistů celé Evropy, kteří již nesoutěží aktivně .
Své přemožitelky nalezla pouze v Rakušankách Monice Hihen a Monice Schnelglberger, se kterýma prohrála jen těsně na body a nepříznivý stav se jí už nepodařilo zvrátit, pro zranění lokte z prvního utkání. I přes toto nepříjemné zranění v utkání o bronz nezaváhala s Ruskou Tatyanou Kalužinou, kterou porazila po úspěšně provedené technice seo-nage, kterou rozhodčí ohodnotili wazari a následným držením ukončila boj o medaili před časovým limitem.
Trenérka Marcela Žibritová je několika násobnou Mistryní České i Československé republiky a nyní své zkušenosti předává dětem. Celý oddíl trenérce držel palce a jejího úspěchu si všichni velice ceníme a moc jí ho přejeme, navíc je pro celé Stonavské judo obrovskou motivací k další práci a hlavně pro děti velkým příkladem.
Ale ani mladí judisté se nenechali zahanbit.Na přeboru kraje benjamínků v Opavě bojovali judisté SK Stonava nejen o medaile,ale i o titul přeborníka kraje, který pak ty nejlepší posouvá na mistrovství Moravy do Olomouce, které je pro kategorii benjamínků soutěží nejvyšší.
Přebor benjamínků je vypsán pro ročníky 1998-2000. Stonavští judisté,kteří jsou benjamínky prvním rokem se rozhodně neztratili i když zůstali těsně za medailovými pozicemi, byly svým o dva roky starším soupeřům důstojnými protivníky a pevně věřím,ž e Adrian Böhm ,Alexandr Bílek i Jakub Walica už na příštím přeboru kraje budou bojovat o přední příčky.
Trochu zklamáním byl v prvním utkání do 36kg Rudolf Stařičný, kterému v prvním utkání chyběla koncentrace a i když se podle mínění trenérů jeho soupeř porazit dal, Ruda toto utkání nezvládl a těsně prohrál. Poté putoval do oprav a utkání v opravách po zlepšeném výkonu vyhrál, ale v boji o třetí místo na svého skvělého soupeře nestačil a na medaili nedosáhl.
Pravým opakem byl ve váze do 33kg Filip Dadej, který po skvělých výkonech a těžkých utkáních se probojoval až do finále. Boj o zlato ale takticky nezvládl a i přes jasné vedení nad svým soupeřem se čtyři vteřiny před koncem utkání nehal hodit na wazari a o zlato se připravil. Nicméně mu stříbro právem patří a i když přišel o zlatou medaili, získal tak spoustu cenných zkušeností.
Ve váze do 48kg vybojoval titul přeborníka kraje David Kasparek. David svých pět utkání zvládl famózně a zcela zaslouženě vybojoval zlatou medaili i když v utkání o zlato školáckou chybou o kov nejvyšší málem přišel, jenže jeho soupeř této fatální chyby naštěstí nevyužil a David svou chybu napravil a krásným iponem.A svou kategorii zcela zaslouženě vyhrál.
V oddíle máme celou řadu velmi nadějných judistů, kteří mají před sebou dlouhou cestu a záleží převážně na nich rychle,jak se pod vedením trenérů probojují mezi ty nejlepší nejen v kraji.Ale i přes to se za své dosažené výsledky nemusíme v oddílu rozhodně stydět.

ME veteránů - Praha 14.11.08.
3.místo - Marcela Žibritová   F-2,-52kg

 

Stonavský judista Daniel Žibrita vybojoval na MČR bronz.

Velký úspěch Stonavského juda slavil na Mistrovství České Republiky starších žáků Daniel Žibrita, kdy v nabité konkurenci vybojoval bronz.
Tentokrát MČR starších žáků bylo v Plzni a už jen probojovat se tento turnaj je úspěchem,v ždyť s každého kraje postupují jen finalisté krajských přeborů. Navíc Dan startoval v jedné s nejobsazenějších vah, tedy do 66kg.
Přebor republiky je turnaj na který se sjedou jen ti nejlepší a jedno zaváhání v některém s utkání může znamenat neúspěch v turnaji. Kdo chce vybojovat  medaili musí bojovat na doraz a k vidění je nádherné judo plné krásných akcí a stoprocentního nasazení a koncentrace.
V prvním utkání Dan narazil na Veseckého (TSC Turnov) a utkání ukončil po dvaceti vteřinách na ippon. Dobrý výsledek v prvním utkání většinou závodníka dobře nastartuje, závodník se uvolní a nejde do dalších bojů s obavami, aby neudělal chybu.V  dalším utkání Dan prohrál na body s pozdějším finalistou Auterským(Lokomotiva Plzeň), nicméně i přes porážku se Žibrita dostal do oprav. V utkání s Aterským bylo k vidění nádherné judo s plným nasazením do poslední vteřiny. Teď už ale pokud Dan chtěl medaili, nemohl už zaváhat a musel následující tři duely vyhrát. V opravách následně porazil Traxlera (Tatran Prachatice) a Daranského (JK Jablonec) aby se o třetí místo utkal s Kouteckým (judo Rumburk). Dan strašně moc chtěl medaili a bojoval na doraz, nebylo co ztratit a medaili chtěli oba, mohl ji vybojovat jen jeden. Dan dodržoval předem stanovenou taktiku, bojoval zodpovědně a velmi dobře takticky a lišácky provedenou technikou nachytal soupeře na hruškách a ukončil utkání po minutě a půl na ippon. Dan byl celý turnaj velmi koncentrovaný, bojoval chytře a zodpovědně a bronz mu zaslouženě patří a nikdo se nemůže divit dojetí závodníků, kteří na MČR uspějí a vybojují medaili, vždyť medaile z republiky v kategorii starších žáků je medailí nejvyšší. Je to obrovský úspěch nejen pro něj ale i pro stonavské judo.
Další bronzovou medaili pro Stonavu vybojoval na turnaji v polských Pawlowicích v kategorii benjamínků do 33kg Filip Dadej. Turnaje v Polsku jsou vždy prestižní a judisté tam získávají vždy velmi cenné zkušenosti.
Jen je možná trochu líto, že se dalším čtyřem stonavskýcm borcům nepodařilo v bojích o bronz uspět a v bojích o medaili Adrian Böhm, Rudolf Stařičný, Daniel Miarka a Alexandr Bílek své duely všichni prohráli.
Jako trenér ale vím, že než medaile mají větší cenu zkušenosti získané na těchto turnajích a pokud si z prohraných utkání uvědomí chyby a příště se jich vyvarují, začnou výkonnostně růst a to je cílem trenérů SK Stonava Marcely, Petry a Petra Žibritových.